Skip to content

Entrevistes: La Ludotecla

Setembre 20, 2011
by

La Biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet és un equipament descomunal però depèn de com força desconegut.

Façana de la Tecla Sala

Jo el vaig descobrir per atzar visitant una exposició de Chema Madoz a les seves sales, i la veritat és que no em va sorprendre descobrir anys més tard que era la seu de la Ludotecla; un punt de trobada per a molts jugadors barcelonins i molt actiu en tots els sentits (de portes endins, de portes enfora, al carrer i a la xarxa).

He pogut participar a les partides organitzades de Fresco que van fer a les últimes Barnalúdiques, i al taller de Brass del juny, així com seguir habitualment el seu blog ple d’informació molt accessible; i sempre m’he sentit ben acollit per gent que veus que tenen ganes de jugar i explicar jocs. I de contestar entrevistes… (gràcies David!)

Perdoneu per les divagacions, ara si, sense més preàmbuls…

LA LUDOTECLA!!

– Què és la Ludotecla?

És un espai de la biblioteca Tecla Sala que es reserva tots els dissabtes per jugar a jocs de taula. El nom va néixer per diferenciar-lo dels Laboratoris de Jocs, una activitat mensual moderada pel personal de la biblioteca en la qual s’ensenya a jugar a l’últim joc que hem incorporat a la Tecla Sala. Podem dir que la LudoTecla és l’espai on portem a terme els Laboratoris de Jocs.

La LudoTecla s’obre cada dissabte. Els Laboratoris són mensuals.

– Com neix la Ludotecla?

La LudoTecla va néixer la nit del 10 a l’11 de setembre de 2008.

Amb motiu de la diada de Catalunya vam decidir obrir fins a les 3 de la matinada i oferir diverses activitats culturals que cridessin l’atenció als nostres usuaris. Entre elles, una trobada d’un club de lectura nocturn, una xerrada sobre blocs literaris i… una trobada per jugar a jocs de taula moderns.

Com que no teníem gaire experiència en el tema, vam demanar ajuda a JugarXJugar, una botiga especialitzada en jocs de Barcelona. Ells es van encarregar de portar un munt de jocs i d’explicar com es jugaven a tot el públic que va venir.

Arrel de la trobada, hi va haver gent que va interessar-se per la possibilitat de tenir un espai a la biblioteca on jugar.

A més d’oferir l’espai, vam decidir donar algun tipus de valor afegit a la iniciativa. Així que vam començar a incorporar alguns jocs de taula al fons de la biblioteca i a organitzar els tornejos i els Laboratoris.

– Quines activitats (i a on i quan) féu?

Ara mateix tenim en marxa:

– La LudoTecla: cessió de la sala taller a tothom qui vulgui venir a la biblioteca a jugar. Amb els nostres jocs o amb els seus. Cada dissabte no festiu, de setembre a juny.

– Laboratoris de Jocs: activitat de caràcter mensual, de setembre a juny, en la qual s’ensenya a jugar a l’últim joc que hem incorporat al fons de la biblioteca. Les places són limitades, així que cal inscripció.

El calendari dels laboratoris el teniu aquí.

– Lliga Lúdica Tecla Sala (LligaTS): Les persones que s’han apuntat a la LligaTS reben punts en funció de les partides que juguen de setembre a juny a la biblioteca. Qui guanyi més punts al final de la temporada s’endurà un petit premi.

– Lliga Brass: Cada tardor fem un torneig. Al 2008 vam organitzar un campionat de Carcassonne, al 2009 d’Agricola i al 2010 d’Stone Age. Aquest any el torneig serà en forma de Lliga de Brass.

– Quin tipus de gent us visita?

El públic més fidel és el que ja coneix els jocs de taula moderns. Gent que juga una o més partides a la setmana i que té jocs a casa. De tant en tant també tenim públic novell, que comença a descobrir aquests tipus de jocs.

– Si hi venim què podem trobar?

Un espai agradable amb gent a qui els agrada jugar amb altra gent. No deixem mai a ningú fora.

Tenim una bona quantitat d’eurogames per escollir i, encara que ja hàgim fet el taller, si teniu interès per aprendre a jugar, podem buscar un dia per repetir partida. I si no tenim el joc, busquem a alguna persona que el tingui i et posem en contacte amb ella, perquè no et quedis amb les ganes.

– Com aconseguiu els jocs?

A part dels donatius que ens han fet algunes editorials i particulars (podeu consultar al nostre perfil de BGG quins són), tenim una petita quantitat pressupostada pel funcionament de l’activitat.

Vam escollir com a proveïdor la botiga JugarXJugar de Barcelona, pel bon tracte i la professionalitat amb la que treballen.

– Teniu relació amb altres entitats lúdiques de Catalunya o participeu en les seves activitats?

Tenim tracte virtual amb alguns grups propers i sempre que podem tractem d’anar a les activitats que organitzen.

Fins ara hem organitzat Laboratoris a diversos festivals lúdics, com ara la fira de Granollers i les Barnalúdica; campionats a les Barnalúdica i al Festival Internacional de Jocs de Còrdova, i algunes partides a les jornades de portes obertes del club Kritik i a les del club Rvbicon.

Entre les coses que tenim pendents des de fa temps està assistir a les One Night Stand del club Kritik, a les jornades Homínidos d’Homolúdicus, a les 12 hores de Jocs de Vallgorguina i a les Patitrobades.

Esperem poder-ho fer algun dia.

– Com valores la situació del joc de taula a Catalunya? En creixement? En decadència? Etc.

Sembla que els jocs de taula tenen més visibilitat gràcies a internet i a alguns mitjans de comunicació. A més, és molt bo per la difusió d’aquest tipus de cultura la presència dins d’esdeveniments més generals, com ara les jornades JugarXJugar dins la fira de l’Ascensió de Granollers o la presència d’algunes editorials de jocs de taula dins el saló del Còmic de Barcelona. D’aquesta manera, es dóna a conéixer l’afició a un públic que potser no vindria a unes jornades centrades només en jocs.

A Barcelona i rodalies és bastant fàcil trobar grups de jocs estables. Tenim la LudoTecla, el Queimada, Kritik, Rvbicon, i bastants espais que segur que no coneixem. Fora de Barcelona també s’organitzen trobades, però tenim la sensació que són a nivell més particular.

Teniu més informació d’espais on jugar al mapa de la Barcelona Lúdica.

– Últimament hi ha hagut un parell de casos de jocs força importants publicats en català (Verbàlia, Catan). Creus que hi ha un lloc per al joc de taula en català?

A aquesta pregunta potser haurien de contestar les editorials. 😉

És qüestió de fer comptes i veure si les vendes a Catalunya cobreixen les despeses de treure una edició en català.

El que estaria bé és que els jocs que fossin independents a nivell d’idioma (només a nivell de regles), es publiquessin en totes les llengües que es parlen a Espanya quan hi ha edició espanyola. Un exemple d’això el tenim a Castellers, de Reiner Knizia, publicat per Devir (la mateixa editorial que va decidir treure Carcassonne, Catan i Verbàlia en català).

– Una pregunta més “delicada”: perquè un blog tant actiu i fantàstic, en castellà? 

Vam escollir el castellà perquè volíem arribar al públic més ampli possible i per integrar el nostre blog dins de “Planeta BSK”, un agregador de blogs temàtics lligat a una de les comunitats més actives sobre jocs de taula a nivell espanyol.
Planeta Lúdico va prendre el relleu de Planeta BSK al seu moment.

Si teniu curiositat, un 37% de les visites al nostre blog són de Catalunya, mentre que la resta (un 63%) són de fora. Per ciutats, destaquen Barcelona i Madrid, amb un 31% i un 15% de les connexions. La resta es reparteixen per tot arreu i no arriben al 5% per ciutat. Són dades d’aquest mes.

– I ja per acabar: recomana’ns un joc per a novells i un per a gent que busqui emocions fortes.

La Isla Prohibida, de Matt Leacock,  pot servir com a joc per a novells. Es tracta d’un joc cooperatiu amb regles molt senzilles que ens ha funcionat molt bé amb gent de totes les edats. Serà el joc del mes de desembre a la Tecla Sala.

Per un públic més exigent: Brass, de Martin Wallace. Un joc ambientat en l’Anglaterra de la revolució industrial que demana concentració i una mica de sort. A l’octubre començarem una lliga d’aquest joc a la Tecla Sala.

BONUS

Per a acabar, el nostre entrevistat demanava romandre en l’anonimat, però la veritat és que la feina ben feta s’ha de reconèixer, així que us deixo aquest vídeo fet per en Kokorin on ell mateix parla de la seva tasca.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: