Skip to content

Thurn und Taxis d’Andreas Seyfarth, d’encàrrecs per Alemanya!

Setembre 10, 2011

Avui us portem un joc d’Andreas Seyfarth, creador de l’afamat Puerto Rico; i que el 2006 s’endugué el premi Spiel des Jahres (Joc de l’Any), un dels més importants del món.

És un joc senzill però que m’agrada molt. És curiós com un descobreix que jocs que no ho hauria dit mai li agraden. Des d’aquí i a partir d’ara, em declaro fan dels jocs de rutes!

MECÀNICA

El Kàiser encarrega a la família Taxis la creació d’un servei de postes que uneixi les principals ciutats alemanyes. Aquest tema, basat en fets reals, serveix de punt de partida i li dóna un punt de realisme històric al joc. Fans del fantàstic que busquin experiències semblants, potser preferiran l’Elfenland.

El joc és senzill: cada torn els jugadors han d’agafar com a mínim una carta de ciutat d’entre les sis disponibles i jugar-ne com a mínim també una per a començar una ruta o continuar la que estiguin construint, afegint-hi ciutats adjacents a algun dels extrems de la ruta. Si estem construint una ruta però no tenim cap carta que s’hi pugui afegir, l’haurem de descartar.

Taulell de Thurn und Taxis amb la partida a punt de començar

Les 6 cartes a escollir i les bonificacions de ruta llarga

Al final del torn podem decidir tancar la ruta (si té un mínim de tres ciutats de llargada) i llavors la puntuem i posem les postes. La col·locació és un dels primers punts clau del joc ja que podem col·locar o bé una posta a cada una de les provínices per on passa la ruta, o bé una posta a totes les ciutats d’una província per on passem.

Tenir postes en totes les ciutats de determinades províncies, o un mínim d’una posta a cada província, ens donarà punts addicionals. Com també ho faran les rutes de 5 o més ciutats.

Tenir una posta a totes les ciutats liles o a les de les dues províncies verdes, ens donarà punts addicionals

Finalment, tenim els carruatges que van del 3 al 7. Per a aconseguir-los, hem de fer una ruta amb un mínim de ciutats igual al del carruatge i a més s’han es guanyes progressivament, és a dir, no podem aconseguir el 4 sense el 3, etc.

Partida a mitges...

El joc acaba quan un dels jugadors aconsegueix el carruatge número 7 o col·loca la seva última casa. Llavors s’acaba la ronda i es conta els punts del carruatge més altres punts aconseguits per províncies i rutes llargues i es resta el número de cases per col·locar.

Jugador acostant-se al final de partida: carruatge de 6 i varis bonus addicionals per rutes llargues i posicionament de postes

Per a posar-hi una mica de teca, cada torn podem demanar l’ajut d’un personatge: l’administrador ens permetrà substituir les sis cartes disponibles, l’encarregat ens permetrà agafar dues cartes de ciutat en un sol torn, el conductor posar-ne dues en un torn; i el responsable de carruatges, aconseguir un carruatge amb una ruta una o dues ciutats més curta del necessari. Alerta perquè si no tenim tots els carruatges anteriors, per molt que tinguem el responsable de carruatges, no ens servirà de res.

JUGANT

El primer que hem d’avisar és que aquest és un joc senzill i que es juga en una mitja horeta si els jugadors saben al què van. En general hi ha poca interacció entre jugadors ja que tothom pot posar postes a tot arreu. L’única interacció es dóna en el moment d’agafar les cartes ja que, apart d’agafar les cartes que ens interessen, també podem agafar les que necessita el nostre oponent, forçant-lo a fer servir l’administrador (canviar les 6 cartes) o fins i tot a descartar la ruta. La victòria sol raure en trobar el punt d’equilibri entre els dos aspectes.

Més enllà d’això, es tracta de combinar en la major manera possible les cartes que van sortint per a poder construir les rutes i posicionar les postes on ens interessi. Hi ha gent que va a fer rutes llargues des del principi per a endur-se més punts de bonus i d’altres que van seguint les mides necessàries per a aconseguir els carruatges i acabar la partida abans.

En el fons no hi ha una tàctica millor ja que hi ha un factor d’atzar inevitable que ens pot obligar a variar l’estratègia pel què haurem d’anar avaluant les nostres possibilitats a cada moment.

El trobo particularment interessant a dos jugadors perquè apart de ser més ràpid permet construir una certa estratègia. Jugant a quatre, és pràcticament impossible saber quines cartes t’arribaran al pròxim torn.

ENS AGRADA:

– Joc ràpid i senzill, però no absent d’estratègia.

– L’atzar introdueix un factor de rejugabilitat força elevat (per mi) que fa que cada partida sigui diferent.

NO ENS AGRADA

– Poca interacció

SI T’HA AGRADAT, T’AGRADARÀ: Elfenland, Ticket to Ride… Si us plau lectors, recomanacions de jocs de rutes!!!

BONUS: el joc es pot jugar online per torns a yucata.de, que de fet és on el vaig descobrir; però també hi ha una versió gratuïta per a pc que podem trobar a la imprescindible llista de Sebastian Sohn de jocs de taula amb versió pc (item número 282).

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: