Vés al contingut

Dominion de Donald X. Vaccarino, la compra intel·ligent

Març 27, 2011

És el joc de moda! En la seva curta vida n’han aparegut ja vàries expansions motivades per una mecànica tan senzilla com “ampliable”. Prepareu les bitlleteres perquè arriba Dominion! (entrada BGG).

El joc, editat en castellà per Devir, ens situa, de forma genèrica i aproximada, en l’edat mitjana. Els diferents senyors competeixen per a conquistar finques, ducats i províncies. Aquell que en tingui més guanya.

MECÀNICA:

Inicialment es col·loquen les diferents monedes (bronze, plata i or) i els diferents territoris (finca, ducat, província) en piles separades. S’escullen deu cartes d’acció d’entre les vint-i-cinc que permet el joc.

Cada jugador rep set monedes de bronze i tres finques.

Al començament del seu torn, el jugador agafa les cinc primeres cartes de la seva pila de subministres barrejada. Pot jugar una acció, si és que té alguna carta d’acció, i fer una compra. Es pot comprar de tot, des de territoris, a cartes d’acció i monedes de més valor. Al acabar la compra, tot el què té a les mans i el què ha comprat, es posa en una pila de descart.

Quan li torni a tocar el torn agafarà les cinc cartes següents de la seva pila de subministres i repetirà el procediment. Quan hagi d’agafar més cartes i no n’hi tingui, barrejarà la pila de descart que passarà a ser novament la de subministres.

On és la gràcia del joc direu?

Primer en les cartes d’acció: en línies generals, les cartes d’acció ens donen quatre coses: cartes addicionals, accions addicionals, monedes addicionals i compres addicionals. La gràcia està en què les diferents cartes es poden anar empalmant les unes amb les altres fins que ens quedem sense cartes per a jugar o accions que ens permetin jugar-les.

Un exemple: jugo la Aldea que em dóna una carta i dues accions extres. Agafo la carta i per a les dues accions jugo primer una Sala del Consejo(quatre cartes i una compra) i un Festival que em dóna dues accions més, una compra i dues monedes. En les dues accions addicionals que he guanyat amb el Festival, jugo un altre Festival i una mina (canviar una carta de moneda de valor baix o alt per la de valor superior), i encara puc jugar dues cartes més com la Milicia i la Bruixa amb el segon Festival. Al final, he aconseguit sis monedes, 7 cartes i tres compres addicionals que, al marge de les cartes de diners que ja tingui a la mà, em serviran per a comprar cartes de valor més alt.

Algunes de les accions que fem afecten als altres jugadors, com la bruixa que reparteix punts de victòria negatius.

Els jugadors van per torn. El joc s’acaba quan s’acaben tres de les piles de cartes d’acció o la pila de les províncies. El jugador que té més punts de victòria guanya.

JUGANT

Tot i la semblança aparent amb altres jocs de cartes de tipus col·leccionable com el Magic, el Dominion requereix d’una estratègia totalment diferent.

Per començar, tots juguem amb el mateix fons de cartes i anem construint la nostra baralla.

La mecànica és extremadament senzilla, però la clau del joc radica en definir una estratègia vencedora amb les opcions de cartes que se’ns donen: Comprem cartes que donen cartes extres? Que donen diners? Que donen accions? Comprem diners de més valor? O ja és el moment de començar a comprar territoris?

A més, les cartes que comprem no ens vindran a la mà fins que no acabem la pila de subministres i la tornem a barrejar, així que tingueu paciència per a veure els fruits de la vostra estratègia.

Les cartes que es van comprant, s’incorporen a la baralla, introduint la necessitat de valorar també fins a quin punt val la pena comprar segons què.

Això mateix es pot extrapolar a cada una de les diferents combinacions de cartes que podem utilitzar per a plantejar el joc i que permet una rejugabilitat molt alta. A les pròpies instruccions ja se’ns indiquen diferents configuracions: bàsica, molts diners, moltes accions, més interacció, etc.

Es tracta d’un joc extremadament dinàmic i ràpid ja que un cop agafes cinc cartes, les accions a realitzar estan força dirigides. Serem nosaltres a través de les nostres compres els que construirem l’estratègia de victòria.

Si jugueu amb gent que no hi ha jugat mai, mimeu-los una mica perquè es poden sentir fàcilment aclaparats pel ritme de joc (experiència personal i pel què es veu habitual).

Actualment existeixen quatre expansions de Dominion: Intriga, Alquimia, Terramar, Prosperidad i està en preparació Cornucopia. Excepte Intriga, totes s’han de jugar conjuntament amb el joc bàsic i cada una d’elles utilitza cartes amb un estil diferent. Per exemple, Terramar les cartes de Terramar et dónen beneficis per la ronda present i la posterior.

ENS AGRADA:

–         La mecànica molt senzilla però que fa primar d’una manera molt elegant, l’eficiència global de les baralles per sobre de cartes puntuals poderoses.

–         Que t’obligui a replantejar la teva estratègia a cada partida

ENS DESAGRADA:

–         35 € el joc bàsic i entre 25 i 35 € les ampliacions. Reconeixem la qualitat del joc, però el preu és força excessiu pel què conté: cartes.

SI T’HA AGRADAT, T’AGRADARÀ: Magic, Ciudadelas

Ressenya dels nostres amics de Jugador Inicial, grans fans del joc.

BONUS: apart de poder-hi jugar per internet amb altra gent aquí; també existeix una versió descarregable per a jugar contra la màquina, aquí.

Anuncis
2 comentaris leave one →
 1. Març 28, 2011 11:08 am

  Trobo que el Dominion és un joc magnífic, tant per profunditat com per rejugabilitat. Les expansions li donen molta varietat, però trobo que Intriga i Terramar són imprescindibles (de fet, el bàsic trobo que és massa bàsic).

  No he conegut ningú que no li agradi el Dominion, i això que l’hem provat amb molta gent, i també és el que més coneguts s’han comprat per culpa nostra.

  • Abril 5, 2011 5:49 pm

   Jo de moment l’estic provant amb el joc d’ordinador que ja porta totes les ampliacions incloses. Estic esperant l’oportunitat de treure el bàsic a veure com respira, però tal com dieu a la vostra ressenya, “de seguida t’adones que el bàsic és molt… bàsic”. La idea és tant senzilla que sorprèn l’amplitut de joc que permet.

   Fins i tot estic pensant de comprar-me l’Intriga, però per ser un joc de cartes (perdó si això és una heretgia) es passen bastant amb el preu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: