Skip to content

5 jocs abstractes per a dos jugadors

Març 22, 2011

Els jocs abstractes permeten es solen caracteritzar per la simplicitat dels seus elements i normes, i al mateix temps per una gran profunditat de joc i un baix factor d’atzar (tot i que això no es compleix sempre). Això els fa ideals com a preescalfament o per a jugar amb nens i/o gent poc acostumada. Són jocs on, al haver-hi totes les peces i jugades “a la vista” conta sobretot la capacitat de previsió i anticipació al contrari.

Quarto: què passaria si en el quatre en ralla les peces tinguessin altres característiques apart del color (alçada, forma i perfil interior) i poguessis fer quatre en ralla amb qualsevol d’elles? I si per a acabar de complicar-ho la peça que ha de col·locar el teu oponent li dones tu?  El joc es pot començar a jugar amb una sola variable i anar-lo complicant progressivament amb la introducció de la resta.

El podeu jugar on-line aquí contra l’ordinador.

Gobblet: cosí llunyà del Quarto, introdueix la idea de les matrioskes (les nines russes que caben unes dins les altres) sobre el tradicional quatre en ralla, per a aconseguir un joc tan senzill com profund. Les peces es poden desplaçar, però també poden ser tapades per les peces més grans. Partint d’unes normes molt senzilles, es desenvolupa un gran joc on s’han de controlar múltiples variables (quantes peces tinc en joc, sota quina peça les tinc, me les poden tapa) per a guanyar.

Hi podeu jugar a Boardspace, una pàgina web amb gran varietat de jocs abstractes i contrincants de tot el món. Recomanen registrar-se i tots sabem que això fa mandra… bé, vosaltres mateixos.

Kamisado: l’objectiu d’aquest joc tan acolorit és portar les nostres fitxes fins a l’altre extrem del taulell. Si les nostres peces es poden moure tantes caselles com vulguin, però sempre avançant (ja sigui recte o en diagonal), quina és la dificultat? Doncs que només podem moure les fitxes situades en caselles del mateix color que la casella on ha anat a parar la del contrincant. Guanyador de l’Spiel des Jahres 2010, aquest joc també promet fer-nos cremar neurones amb un plantejament que comporta una inevitable interactivitat entre jugadors.

Go: el més famós de la llista, aquest joc tradicional japonès té com a objectiu el domini de la major part del taulell. A través del posicionament de les nostres fitxes, haurem de marcar les àrees i rodejar els grups contraris totalment per a eliminar-los.

S’ha de remarcar però d’aquest joc, que l’enorme ventall de possibilitats sol tirar endarrere als jugadors novells (i no tan novells) ja que és molt complicat establir quines són les estratègies que porten a la victòria i quins els errors que a la derrota.

Un joc que us encantarà si teniu paciència per a entrar-hi, i que genera un gran moviment fins i tot al nostre país.

Ponte del Diavolo: cada jugador disposa de fitxes de territori i ponts, i té l’objectiu de connectar el màxim número d’illes (grups de quatre fitxes) mitjançant els ponts. Però alerta, les illes no es poden tocar i no es pot construir per sobre de les fitxes dels altres.

Això vol dir que haurem d’estar tant interessats connectar el màxim d’illes com a bloquejar els possibles ponts del nostre contrincant.

D’aquests jocs, Quarto i Gobblet estan editats per Gigamic, una casa francesa especialitzada en abstractes de qualitat; i els podreu trobar fàcilment en botigues de joguines pedagògiques com les cooperatives Abacus. De passada, també hi podeu trobar el Go.

Kamisado està editat a Espanya per Devir, però segurament no el trobareu a gaires botigues de joguines. Tant aquest com el Ponte del Diavolo (joc de Hans im Glück no editat en espanyol), els haureu d’anar a buscar a botigues especialitzades.

Per acabar, us enllacem al rànking dels millors jocs abstractes de la BGG i també a  The World of Abstract Games, una pàgina amb informació sobre una gran varietat de jocs abstractes.

Anuncis
2 comentaris leave one →
 1. Irene permalink
  Març 24, 2011 3:51 pm

  Molt interessants! (com sempre!) 🙂
  Sempre està bé conèixer jocs per a dos jugadors!
  Fins aviat!

  • Març 24, 2011 5:00 pm

   És la gran assignatura pendent.

   Amb la meva xicota ens agrada força jugar-hi (a mi més que a ella) i en vaig buscant de nous per a convèncer-la.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: