Vés al contingut

Print’n Play: imprimir i jugar… (o quasi)

Març 11, 2011

Els jocs de print & play (P&P), són aquells que com el seu nom indica només s’han d’imprimir (print) i ja podem començar a jugar (play).

Això sol ser una mica exagerat i normalment entre el print i el play sol fer falta una mica de cut (tisora) i o algun muntatge. Alguns requereixen també components específics de jocs de taula (cubs de fusta, daus, etc.) que es considera que podem aconseguir en paral·lel a un cost molt inferior al d’un joc. En tot cas, no té tant a veure amb la senzillesa del joc com la immediata disponibilitat i el cost molt més assequible. Lligat a aquesta primera característica, està clar que la pròpia idea del print & play està molt lligada a Internet i la facilitat de distribució i accés d’arxius a nivell global. També es valora una certa “endreça”, és a dir, si ho puc posar en dues pàgines, no cal posar-ho en tres.

El print & play respon a vàries inquietuds i/o necessitats:

  • Copiar jocs ja existents, com qui es baixa una pel·lícula o música. La veritat és que no se sol fer gaire per motius força obvis: un joc de cartes, els més fàcilment imprimibles, et valen 10 €. Entre que els imprimeixes, els plastifiques per a què no es trenquin a la primera de canvi, etc. has perdut el temps, t’ha gastat igualment uns 5 €, però la qualitat és molt inferior. Pel què fa als jocs complexos, apart de l’existència habitual de components específics no traslladables al paper, podem acabar en un malson d’imprimir, tallar i plastificar. I per què negar-ho, no són els dels llibres ni els dels cds, els més grans fetitxistes som els jugadors. Què hi ha més maco que obrir la caixa amb tots els seus components i anar-los destroquelant…
  • Traduccions: existeixen molts jocs que no s’han editat mai en espanyol (molt menys en català). Alguns no tenen dependència de la llengua però molts altres si. Davant aquest fet hi ha dues opcions: o jugar amb un full de traduccions d’ajuda, el què sol ser una mica ferragós i ralentitza el joc, o bé que algú maqueti un P&P en la llengua desitjada.
  • Descatalogats: en la línia del punt anterior, tenim jocs que ni tan sol podriem trobar avui en dia comercialitzats. Alternatives: P&P!
  • Ampliacions i versions: el fenòmen fan. Ens agrada molt un joc, tant que creem la nostra pròpia ampliació. Si no som fabricants de jocs, no ens podem permetre el format oficial. Llavors el P & P és la manera de fer-ho arribar a tothom. Dos exemples propers serien l’ampliació del Carcassonne que inclou la Porxada de Granollers, obra d’Oriol Comas, i la versió catalana del Brass, obra de Jordi Ferrer.
  • Plataforma de llançament: el print & play, per la pròpia idea del format és una gran plataforma per a la difusió de jocs. Els costos de “producció” i distribució són inexistents i és una bona manera de fer arribar els teus jocs a tot arreu i per a donar-se a conèixer.

Què podem esperar dels jocs P&P? Preus econòmics, per descomptat. Jocs normalment senzills i de pocs components. Si volem que els nostres P&P passin la primera partida de prova, necessitarem també una estona addicional de manufactura: enganxar taulell i cartes sobre cartolines, o bé posar les cartes en fundes, o plastificar alguns elements.

El món del P&P és molt més gran del què ens podem imaginar, sobretot pel fet que pràcticament tothom pot crear i penjar a la xarxa un joc P&P. Quins són els avantatges? Immediatesa a baix cost i segur alguna sorpresa agradable. Quins són els inconvenients? Qualitat no “garantida” per ningú, tot i que vist el preu.

Wkr, ànima de la bsk, i a qui donem les gràcies pel logo; és un gran promotor de la iniciativa print & play i al seu blog podem trobar jocs P&P i molta informació de vàries pàgines i blogs que es dediquen total o parcialment al P & P.

Com no podia ser d’una altra manera, boardgamegeek esdevé el gran lloc on anar a buscar jocs P&P. La seva enorme base de dades conté des de les traduccions que ja mencionàvem, expansions de jocs fetes per fans i disponibles a les seccions “Files” (arxius) de cada joc, jocs creats directament en P&P, i concursos varis: temàtica nadalenca, que càpiguen en una pàgina, etc.

One Comment leave one →
  1. Ferran permalink
    Març 12, 2011 6:24 pm

    Molt encertada l’observació del destroquelatge inicial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: