Skip to content

De la A a la Z: Vocabulari de jocs de taula

gener 25, 2011

Els jocs de taula, com tot “mundillo” tenen el seu vocabulari específic, amb una certa abundància d’anglicismes i altres conceptes força particulars. Donem gràcies a qui sigui perquè almenys no n’hi ha en alemany…

Abstractes: es consideren abstractes els jocs que utilitzen fitxes i components sense lligam, o amb un lligam molt fluix, a cap temàtica. Són exemples el Go, els escacs, el Genial, l’Awale o el Quarto.

Anàlisis -paràlisis: sabeu aquell amic vostre que per a fer qualsevol acció durant un joc s’hi passa mitja hora? Doncs aquest síndrome té un nom i és aquest. Esperem que no us hi hagueu de trobar gaire… de veritat… En anglès, freezing – thinking.

Board game: doncs això, joc de taula en anglès.

Board Game Geek (BGG): l’hem mencionat per activa i per passiva però hi tornem: la mare del ous, la pàgina web de jocs més gran del món. Tot el què busqueu serà allà, des d’instruccions en espanyol o anglès (en català hi ha molta feina per a fer) a ampliacions fetes pels fans, crítiques, ressenyes i molts molts jocs.

Brett Spiel: aquesta és més difícil, joc de taula en alemany.

Editorials: són les cases que publiquen els jocs. L’editorial d’un joc pot canviar d’un país a l’altre o no, depenent sobretot de la llengua del país. Algunes editen jocs estrangers traduïts, i també ens arriben jocs a través d’editorials estrangeres que poden fer servir distribuïdors nacionals.

Les quatre principals editorials espanyoles són Devir (amb seu a Barcelona), Edge Entertainment (amb seu a Sevilla), Homoludicus (amb seu a Granollers) i Asmodee però tenen poca producció pròpia i la majoria dels seus jocs són traduccions d’editorials estrangeres més grans com Rio Grande Games, Alea Ravensburger, Abacus Spiele o Z-Man; que al provenir de països amb molta més tradició tabulolúdica disposen de molt més públic.

Existeixen editorials, com Nestor games, més petites i més enfocades a la producció de jocs menys coneguts o d’autors locals.

Essen: si sentiu o llegiu algú que diu “ens veiem a Essen!” o “me’n vaig a Essen!”, no se’n va a cap retir espiritual. Essen és una ciutat alemanya on es celebra la fira de jocs més important del món.

Eurogames: també anomenats jocs d’estil alemany. Són jocs de durada mitja-llarga on prima sobretot l’estratègia abans que la sort i el contacte amb els altres jugadors és indirecte a través del propi joc i no d’una manera social (tipus party-game). Solen contenir components i ser visualment atractius. Exemples: Puerto Rico, Els pilars de la terra, Prínceps de Florència, Caylus.

Filler: de l’anglès to fill – omplir. S’anomena així als jocs lleugers de curta durada (fina a mitja hora) que es juguen com a previs a altres jocs més llargs, en temps morts, etc. Solen ser jocs que ocupen poc i normalment de cartes. Alguns exemples són: Saboteur, Sitting Ducks, Resistència, Mamma Mia, No thanks.

Jocs gegants: versions de jocs ja existents però mida king size. Els grans clàssics dels jocs gegants són el Tangram i el Mikado, però n’existeixen de tot tipus, des del Worm up al TransEuropa.

King-making: diu la llegenda que un cavaller francès al trair el seu rei en favor d’un altre va dir “yo ni quito ni pongo rey”… Doncs això és precisament el contrari. Un joc on el king making és important, és aquell on un jugador amb les seves accions pot fer-ne guanyar un altre, ja sigui per perjudicar-lo poc, perjudicar molt als altres, etcètera. En determinats tipus de joc és quelcom intrínsec, però quan és massa elevat pot donar la sensació que res del què ens passa depèn de nosaltres.

Mecànica: entenem per mecànica el principi de funcionament que regeix el joc. Existeixen molts tipus de mecànica, des de les més habituals o òbvies com podrien ser subhastes, negociació o coneixements, fins a altres més críptiques com el domini de territoris, posicionament, gestió de recursos, etc.

És tan habitual que hi hagi jocs, com per exemple el Fèlix el gat, que utilitzin una sola dinàmica; en aquest cas la subhasta, com que un joc n’utilitzi més d’una com el Puerto Rico que utilitza gestió de recursos i posicionament. Normalment, jocs més complexos tenen més mecàniques. Desafortunadament no les podem explicar totes aquí.

Meeple: són els simpàtics homenets del Carcassone, famosos ara arreu del món; i que fins i tot cedeixen el seu nom a blocs.

Party-game: com el seu nom indica, són jocs de festa. Es solen jugar en grans grups on hi caben jugadors d’edats i experiències molt variades. Poden durar força estona però la mecànica és lleugera i hi ha molta interacció amb els altres jugadors. També són els jocs més comuns a les botigues. Alguns exemples: Tabú, Party & Co, Identik o Dixit (si, si, també).

Print’n Play: són aquells jocs disponibles sovint a la xarxa que ja venen en un arxiu que només hem d’imprimir, retallar, i ja hi podem jugar. Apart de les evidents versions pirates de jocs publicats, existeixen molts jocs que es treuen directament en print’n play de forma gratuïta, ja sigui dins de concursos o com una manera que tenen els creadors novells per a donar-se a conèixer. I no és una cosa tant llunyana com us podríeu pensar… No patiu que en tornarem a parlar.

Prototip: com el seu nom indica, se’n diu de jocs el disseny dels quals no està del tot definit. A partir d’aquí faltaran moltes partides per a comprovar que estigui equilibrat per al número de jugadors, que les regles funcionin en totes les situacions, etcètera.

Snobisme lúdic: amb el creixement mundial de la indústria del joc de taula en els últims anys més enllà de les seves fronteres tradicionals, les editorials s’han vist l’orella i, com en tantes altres indústries, es dediquen a publicar compulsivament nous jocs. L’snobisme lúdic consisteix a comprar aquestes novetats per a jugar-les abans que ningú, només pel fet de ser novetats, i menystenint altres clàssics de solvència molt més contrastada.

Spiel des Jahres: aquesta frase que podeu veure en diversos jocs, des del Carcassone al Dixit; ficada dins una medalla vermella amb uns llorers, indica la concessió d’un dels premis de jocs més importants del món. Els jocs que el guanyen, solen ser sinònim de qualitat; i fins i tot els que hi ha estat nominats ho indiquen. Fins i tot tenen una versió infantil (Kinder Spiel des Jahres). Existeixen altres premis com l’As d’Or que es concedeix al Festival de Cannes o el Juego del Año del Festival de Córdoba.

Temàtica: és l’ambientació del joc. N’hi ha de tot tipus i per a tots els gustos: històriques (antic Egipte, Grècia clàssica, edat mitjana, prehistòria, futur, renaixement), geogràfiques (Hawaii, pol nord, Europa, EEUU, el món sencer, el desert), mitjans de transport (vaixells, trens, metros, camions de mudances), construcció, móns fantàstics, etcètera.

Algunes temàtiques estan molt ben trobades i són un plus més en el joc. La majoria diguem que estan en un punt mig. És a dir, donen un context al joc i un sentit a les accions, per a agilitzar el què en format totalment abstracte podria ser molt més carregós; però si al final són pirates que porten tresors a través del Carib o pastors que porten ovelles a través del Pirineu, ens és força igual. Senyal d’això és que ens podem trobar amb varis jocs que són iguals canviant la temàtica.

Wargames: jocs de guerra. Es podria definir com un subgrup dels jocs de taula, però és el mateix que el cas dels jocs de rol: és un món amb una dinàmica, uns jocs, uns creadors, unes normes i uns sistemes de jocs tan propis; que tot i les seves similituds amb el joc de taula, conceptualment es separen força.

Resumint molt, els jocs de guerra es solen jugar sobre plafons que simulen terrenys reals i amb miniatures que simulen els exèrcits. Són jocs complexos de llarga durada i preu també elevat. Existeixen molts jocs ambientats en tot tipus de guerra, des de l’edat mitjana a la Segona Guerra Mundial i a Catalunya hi ha prou afició.

I aquí s’acaba aquest diccionari (de moment), si pensem (o penseu) en altres coses, ja aniran apareixent.

Anuncis
2 comentaris leave one →
 1. Irene permalink
  gener 27, 2011 2:57 pm

  Molt interessant!!!!
  Felicitats pel blog!

 2. gener 27, 2011 7:42 pm

  Una guia fantàstica.
  Moltes gràcies per la feina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: