Skip to content

Edel, Stein und Reich de Reinhard Staupe , si trio el què tu tries però no trio el què tria ell…

gener 22, 2011

Era el pont de la constitució de l’any 2004 o 2005, que vaig anar a Munich a visitar una amiga. Apart de visitar els llocs més emblemàtics de la ciutat com el mercat de Nadal i menjar bratwursts i veure vi calent, com a nou ludòpata en construcció vaig voler comprar algun joc que fos totalment desconegut entre els meus amics més experimentats. Amb el meu alemany totalment macarrònic de llavors (que ara no ha millorat gaire) vaig aconseguir que una bona dona em recomanés aquest joc, “ein sehr gut Spiel” (un joc molt bo).

Per atzars del destí, que la caixa és petita i que hi ha força lletra en alemany, no va ser fins fa dues setmanes (gener 2011) que vaig jugar-hi per primer cop, i aquí us en porto les conclusions en aquesta ressenya.


MECÀNICA:

El joc, que ens converteix en comerciants de gemmes, està estructurat en tres rondes, cada una de les quals conté un número de torns (entre sis i vuit) que depèn del número de jugadors.

Al començament del joc, tothom rep tres gemes de cada un dels colors (vermell, groc, verd i blau) i tres cartes d’acció: diners, gemes i esdeveniments. Amb cinc jugadors es complica una mica més introduint la carta de “lliure elecció”, però aquesta ressenya és en base a partides de quatre jugadors així que no en parlarem.

La primera acció del torn és que cada jugador rep una carta de gemma amb una quantitat en milions, variable entre 4 i 7, i un número determinat de gemes dibuixades, de 2 a 4, que també poden ser dels diferents colors.

Aquí podem veure els diferents components: diners, les gemmes dels quatre colors, les cartes d’acció que rep cada jugador i alguns exemples de cartes de gemma i de cartes d’esdeveniments, certificats (wertungs) inclosos.


A continuació es destapa una carta d’esdeveniment. Aquestes cartes són de tres tipus: són certificats que es puntuen al final de la ronda, són cartes que es juguen de manera immediata, per exemple intercanviant una gemma teva amb una del contrari; i són cartes que conten al final de la ronda, per exemple donant-te milions extres si tens la majoria de gemmes de tal o qual color.

Els jugadors trien quina de les tres accions (diners, gemmes o esdeveniments) vol fer. Amb diners, ingressem directament la quantitat que surt a la nostra carta de gemmes. Amb gemmes, agafem directament les gemmes que surten a la nostra carta. I amb esdeveniment, agafem la carta oberta, o la primera tapada del seu pilot. Si ho fem així, la que estava oberta també es descarta.

Per a escollir, es posa la carta d’acció corresponent tapada sobre la taula i es destapen totes alhora. Si una acció ha estat escollida per un sol jugador, aquest la realitza sense problemes. Si ha estat escollida per tres o més jugadors, no es fa res, i si ha estat escollida per dos jugadors (cas molt habitual), els jugadors se la subhasten apostant gemmes.

En aquesta subhasta els jugadors per torn incrementen el número o la qualitat de les seves apostes (l’ordre descendent de valor és: vermell-groc-verd-blau) fins que un dels dos es planta. Llavors aquest rep les últimes gemmes apostades pel contrari, i el guanyador pot executar l’acció.

Al final dels torns establerts, els jugadors que tenen més de cada un dels colors de gemmes cobren uns diners determinats: 14 M el que té més vermelle, 12 M el que té més grogues, etc. També cobren el jugador amb més certificats (10 M) i el segon (4 M).

Un moment del joc.


Amb el canvi de ronda, els jugadors que tenen majoria d’algun color, tornen a la pila la meitat de les gemmes d’ aquell color. També es tornen totes les cartes d’esdeveniments. Les cartes de gemmes es tornen a barrejar.

Un cop puntuades les tres rondes, el jugador amb més diners, guanya.

JUGANT

El joc comença bastant fort amb el tema de triar la carta d’acció. Ens interessa entrar en una subhasta? O preferim anar a buscar alguna cosa menor però que sabem que ningú ens molestarà? O precisament volem anar a subhasta perquè sabem que amb el que ens haurem de barallar necessita tant allò que li podrem treure força tall? Però i si l’altre està pensant el mateix i al final no hi va? Totes aquestes preguntes i d’altres et passen pel cap en el moment de triar. És una decisió amb un elevat (i inevitable) grau d’incertesa.

El segon punt fort és la subhasta a dos jugadors. Al fer-se la amb gemmes, que les gemmes de cada color i jugador estiguin a la vista, i que el jugador que es planta s’emporti les que l’altre s’hi ha jugat, podem trobar-nos en la situació de, per a guanyar, haver d’apostar més gemmes de les que ens emportarem; o que per a aconseguir una majoria, en perdem una altra. He viscut en primera persona, autèntics debats filosòfics per a decidir si posar una gemma verda més o canviar una groga per una vermella.

Per acabar, tenim el fet que al final de la ronda els jugadors amb majories tornen a la pila la meitat de gemmes d’aquell color. És una possible tàctica, tot i que en el nostre cas no la va fer servir ningú: buscar expressament segons llocs en una ronda concreta per a aconseguir fàcilment la majoria a la següent.

Pel què fa a puntuar, va quedar clar que la manera de fer diners és amb les majories, combinades correctament amb cartes d’esdeveniments. Jugar la carta de diners, és per les rondes on preveus subhastes que no t’interessen si tries altres coses. En el nostre cas, ningú va voler disputar les cartes claus d’esdeveniment al guanyador, potser perquè no es preveien prous beneficis en la disputa ; i va poder construir sense problemes els combos decisius.

ENS AGRADA:

  • Punt fort de la mecànica 1: tria de carta d’acció tapada

  • Punt fort de la mecànica 2: mecanisme de subhasta

ENS DESAGRADA:

  • El seus punts forts combinats, també acaben sent una mica el punt feble: és impossible controlar-ho tot, i res evita que de cop i volta surti una carta d’esdeveniment que t’ho trastoqui tot. És un no parar de ponderar pros i contres de les coses fins a l’extenuació, massa i tot.


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: