Skip to content

Hansa de Michael Schacht, un sol vaixell i tants comerciants…

gener 11, 2011

Parlarem avui d’un altre clàssic, que tot i el seu nom no té res a veure amb el Hansa Teutonica, segurament més conegut.


Els jugadors son comerciants que han de fer fortuna viatjant per les diferents ciutats del mar bàltic. Però només hi ha un vaixell, així que l’haurem de gestionar amb cura per a assegurar-nos el màxim d’aprovisionaments per a nosaltres, i també el mínim per als altres jugadors.

MECÀNICA:

El taulell de joc és un mapa del bàltic amb rutes unidireccionals establertes entre ciutats. Al començament del joc es distribueixen aleatòriament mercaderies fins a omplir totes les ciutats i els jugadors per torn instal·len tres botigues de dues fitxes cada una. A les ciutats on tinguin majoria de botigues, els jugadors podran comprar mercaderies gratuïtament. Les mercaderies restants es distribueixen equitativament en cinc pilots a la part inferior de taulell.

Al començament del joc es tenen tres monedes, i al començament de cada torn se’n reben tres més. Al final del torn es pot tenir un màxim de tres monedes així que no és possible acumular.

 

Cada torn, i mentre puguin pagar-les, els jugadors poden fer tantes accions com vulguin, contant que només poden fer una acció per ciutat. Les accions són:

  • Desplaçar el vaixell pagant una moneda per moviment.

  • Comprar mercaderies, a les ciutats on n’hi hagi, pagant una moneda per mercaderia.
  • Instal·lar botigues mitjançant el descart d’una mercaderia. El número de fitxes de botiga serà igual al de barrils descartats. Tenir la majoria de botigues en una ciutat vol dir que podrem agafar-hi mercaderia gratuïtament i que si un altre jugador agafa mercaderies en aquella ciutat, la moneda ens la pagarà a nosaltres. També al final del joc, contarem dos punts per totes les ciutats on tinguem presència i quatre per les ciutats on només hi siguem nosaltres.
  • Vendre mercaderies d’un color. Hem de tenir un mínim de dues fitxes de mercaderia d’aquell color i vendrem totes les que tinguem del color. Els altres jugadors que tinguin fitxes d’aquest color n’han de descartar una a la seva elecció. La venda només es pot fer en una ciutat on tinguem botigues perquè després de fer l’acció hem de treure una fitxa de botiga.
  • Reomplir les posicions de mercaderies que estiguin buides mitjançant el pagament d’una moneda. Les ciutats s’omplen per l’ordre numèric establert. Reomplir no conta com a acció feta en una ciutat concreta.

És possible, per tant, començar el torn amb més de sis monedes si hem acabat el torn anterior amb tres i algú ens n’ha pagat per agafar mercaderia en ciutats on tenim majoria de botigues.

El joc s’acaba quan es comença a reomplir amb l’última pila de mercaderies. Llavors s’acaba la ronda i es fa recompte.

 

La puntuació final és un punt per barril de mercaderia i per fitxa, és a dir, una fitxa amb tres barrils val quatre punts; i dos punts per ciutat on tinguem presència i quatre si hi estem sols.

JUGANT:

La mecànica és força senzilla, en el sentit que les accions a realitzar són poques i directes, però les implicacions en el desenvolupament posterior de la partida són sempre molt més profundes.

Les rutes establertes són unidireccionals i no homogènies, és a dir, que el número d’entrades i sortides varia per a cada ciutat entre una i tres. Així ens podem trobar amb autèntics nexes de comunicacions com Copenhaguen i quasi culs de sac com Riga.

De seguida queda clar que és un joc on és tant important guanyar com fer perdre els contrincants.

Com a estratègia pròpia, és important crear una xarxa de botigues ben distribuïdes i assegurar-te algunes ciutats amb majoria de botigues per a poder comprar gratuïtament. Posar les botigues massa juntes facilita que els teus contrincants et deixin sempre lluny de la teva zona d’influència, i posar-les massa separades vol dir que hauràs de pagar més per a arribar-hi.

A l’hora de perjudicar, hi ha més possibilitats que també fan més complicat defensar-se’n construint una estratègia concreta: podem deixar el vaixell en una ciutat sense mercaderies, o en una zona llunyana a on el jugador següent té les botigues. Així l’obliguem a pagar-nos monedes per a comprar a les nostres ciutats, o bé a la banca per a desplaçar-se. El simple fet de posar una botiga ens assegura dos punts per presència però també evita que algun altre jugador en guanyi quatre.

Reomplir val una moneda, que no és gaire, però hem d’intentar fer-ho sense deixar el camp abonat per a què el jugador de darrere nostre agafi tantes mercaderies com vulgui.

ENS AGRADA:

  • Fàcil d’explicar, senzill i molt visual.

  • Com ja comentàvem, és tant important fer coses positives tu, com perjudicar els altres. Trobo interessant que pugui arribar a ser més important com fer que els altres facin els coses malament, que tu fer-les bé.

ENS DESAGRADA:

  • La sensació general de descontrol. Amb tres i quatre jugadors, depens tant del jugador anterior, que depèn del seu jugador anterior, que depèn, etc, etc. que és fàcil veure’t perjudicat repetidament, a més en situacions semblants (començar el torn sempre a la mateixa ciutat) i sense poder fer res per a evitar-ho. En aquest sentit, hi ha una certa sensació de “kingmaking”, d’un jugador que pot guanyar per efecte de les accions d’un altre que no ho fa.
  • Les rutes. Potser en un joc més equilibrat, no prendrien tant relleu, però la distribució totalment heterogènia de les rutes no fa més que empitjorar el què ja comentàvem en el punt anterior. No vull treure mèrit a qui aconsegueixi fer-les servir al seu favor, però… és complicat.

SI T’HA AGRADAT, T’AGRADARÀ: Ticket to Ride,

Per a més informació, aquí teniu la ressenya del companys de “Las horas muertas”.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: