Skip to content

Mr Jack, de Bruno Cathala i Ludovic Maublanc – atrapa a l’assassí!!

gener 5, 2011

Jack l’esbudellador continua fent de les seves al barri londinenc de Whitechapel. Amb un moviment afortunat, la policia aconsegueix encerclar-lo en un encreuament de carrers.

Dins el setge hi ha vuit persones i totes són sospitoses. Això inclou des dels treballadors de les clavegueres i de l’enllumenat que passaven per allà, un noble, o el propi Sherlock Holmes, el seu ajudant Dr. Watson i l’inspector Lestrade. Quin d’ells amaga un assassí sota el seu aspecte innocent?

Aquest seria el plantejament d’aquest fantàstic joc per a dos jugadors, obra de Bruno Cathala i Ludovic Maublanc del qual avui us fem la ressenya.

MECÀNICA

És un joc per a dos jugadors, un d’ells farà de Jack i l’altre de policia. El que faci de Jack agafarà una de les targes de personatge. Inicialment, els personatges, llums i tapes de claveguera es distribueixen segons diu a les instruccions.

Cada ronda de les vuit que hi ha, es destaparan quatre personatges i els dos jugadors hauran d’escollir de forma alternada quins volen fer servir. Escollir un personatge vol dir moure’l per sobre el mapa i fer-ne servir l’habilitat especial. Al final del torn el jugador que fa de Jack revelarà si està il·luminat o no mitjançant la seva carta. Les peces il·luminades són les que estan al costat d’altres peces, al costat de fanals, o en línia amb la peça del Dr. Watson que porta un fanal i il·lumina més (és la seva habilitat especial.).

Sabent això, el policia pot anar eliminant les peces que segur que no són en Jack. Les peces eliminades es giren, però continuen jugant. Però les coses no seran tant fàcils per al policia ja que cada cop es van eliminant fanals facilitant que més personatges puguin quedar no il·luminats.

El segon torn es destapen els quatre personatges que no s’han fet servir al primer i després es barregen i es repeteix el procés amb els torns tercer i quart, cinquè i sisè, i setè i vuitè.

Per a què el policia guanyi, abans de què s’acabi la vuitena ronda, ha de col·locar qualsevol peça de jugador sobre la peça de’n Jack. Però alerta, si acusa un personatge que no és, en Jack guanya. L’assassí també pot guanyar si al final del vuitè torn no l’han atrapat, o si en qualsevol torn que segueixi a un on en Jack no estava il·luminat, s’escapa per un dels carrers.

Per a aconseguir una cosa o l’altra, són claus les habilitats dels personatges, que van des del fanaler que intercanvia fanals encesos i apagats, el del clavegueram que obre i tapa clavegueres facilitant desplaçaments, en Sherlock Holmes que pot saber quins personatges no són en Jack segur, o l’inspector Lestrade que canvia les barreres de la policia i el noble que pot intercanviar la seva posició al taulell per qualsevol de les altre fitxes.

JUGANT

Els jocs de dos jugadors sovint es caracteritzen per mecàniques i dissenys força senzills (disculpes als fans del Twilight Struggle). Això no vol dir que no funcionin però personalment em vaig alegrar molt de descobrir aquest joc que trenca els dos tòpics: és un joc treballat i sense excedir la mitja hora de joc, permet molta reflexió i estratègia.

El fet de treure les cartes de personatges a l’atzar, i que els seus moviments i habilitats especials es realitzin de forma alternada, limita molt la capacitat de planificar, obligant a repensar les estratègies al moment. Per altra banda, també fa que el joc sigui molt rejugable.

La clau de la victòria per al policia és a aconseguir en cada ronda que de tots els personatges encara sospitosos, la meitat estiguin il·luminats i l’altre meitat no, de manera que se’n puguin eliminar com més millor. La victòria de Mr. Jack dependrà de posar sempre el màxim de personatges a una de les bandes per a dificultar les deduccions. Escapar-se és una possibilitat però sovint és complicat ja que el torn anterior en Jack no ha d’haver estat il·luminat i el policia sol estar molt atent a possibles fugues.

Després d’haver-hi jugat vàries partides, el joc encara m’encanta. Personalment prefereixo fer de Jack que dels dos personatges és el que pot desenvolupar més estratègies diferents. Tanmateix, per a jugadors d’experiència semblant, el joc em sembla desequilibrat en favor del policia, que guanya la majoria de partides.

Veient l’èxit del joc, l’editorial Hurrican va treure també Mr Jack a Amèrica i la versió de butxaca.

ENS AGRADA:

  • Joc de dos jugadors però complex, elaborat i visualment atractiu. Cal afegir-hi res més?
  • Per a fans dels escacs i similars. La possibilitat de planificar, però només a curt plaç, demanarà el millor de cada jugador.

ENS DESAGRADA:

  • Com ja he comentat, el joc sembla desequilibrat en favor del policia
  • Tot i que és una mica incoherent amb el què deia en els punts a favor, les seves característiques el fan també més difícil de transportar i jugar en qualsevol moment.

SI US HA AGRADAT US AGRADARÀ:

Suggeriments d’altres jocs de dos jugadors que trenquin els tòpics habituals?

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: