Skip to content

Heroquest – el joc que va marcar tantes infàncies

Desembre 27, 2010

Us haig de confessar la meva passió pels jocs més clàssics, els que més van marcar la meva joventut i la de tants jugadors de la meva generació. El que us presento a continuació crec que mereix una menció especial per haver introduït tanta i tanta gent en el món de la fantasía, el rol i els jocs de taula.

Complexitat: baixa

Autoria: Stephen Baker

Editorial: Milton Bradley i Games Workshop.

Jugadors: de 2 a 5 tot i que amb imaginació no és difícil ampliar el grup de jugadors.

Preu aproximat: descatalogat; es pot trobar de segona mà a preus variables.

MECÀNICA

Heroquest és el joc d’exploració de masmorres que va impactar la generació dels 70-80. En aquest joc, un dels jugador pren el paper de malvat bruixot i representa un taulell allò que només ell pot veure en un esquema on es representen els objectius de l’aventura, els monstres i el mobiliari que conformen la masmorra. Al seu torn, els jugadors hauran de recòrrer sales i passadissos amb els seus personatges (un bàrbar, un nan, un mag o un elf) trobant tresors, portes secretes, trampes i enemics.

La mecànica és molt senzilla i les possibilitats del joc múltiples: mobiliari en tres dimensions, figuretes de plàstic per representar herois i monstres, un taulell que pots disposar segons l’aventura que es vol planejar, etcètera. Tot allò que puguis imaginar i representar amb aquests elements és a la teva disposició.

Segurament, a molts el Heroquest els va dur ràpidament a investigar nous camins: jocs taula més elaborats, jocs de rol, etcètera, deixant dormir la son dels justos a Heroquest i quedant aquest relegat a un segon terme.

JUGANT

Recentment he volgut posar a prova el joc. Passat el temps  no m’ha aportat les sensacions que em va aportar el moment però tot i així crec que el fet és que he conegut altres sistemes que m’han fet valorar el joc sense la prespectiva que es mereix. Heroquest va tenir una funció: captar adeptes al voltant dels 10 anys i introduir-los en el món de la fantasia i la imaginació. Va aparéixer als anys 90, quan el joc de rol per excel·lència (i un dels pocs disponibles) era Dungeons & Dragons. Heroquest omplia un buit lúdic lògic. Ara per ara, el buit està més que omplert i d’altres alternatives competeixen o milloren quest joc.

Ara, com us he comentat abans, Heroquest es mereix tots els meus respectes ja sigui des de la nostàlgia o com a joc introductori genial per a aquells que no coneixen el món dels jocs i la fantasia. De fet, la partida que vaig jugar fa uns dies es composava d’un grup que rondàvem la trentena, acompanyats d’un parell de nois d’uns deu anys. Uns jugàvem per nostàlgia, els altres ho estvàvem disfrutant com segurament ho vaig disfrutar jo quan, l’any 1990, tenia la seva edat.

ENS AGRADA

– El respecte que em mereix per la funció que va complir als anys 90.

– La seva sencillesa permet introduir molt fàcilment a jugadors al camp de la fantasia i el rol.

– La quantitat d’entreteniment que permet i la potenciació que fa de la imaginació dels jugadors: creació d’aventures pròpies, retoc i pintat de miniatures i mobiliari, etcétera.

ENS DESAGRADA

– Mirat amb  prespectiva el joc és molt mecànic i les possibilitats, al cap i a la fi, són mol reduïdes ja que, tot i que canviem la configuració de la masmorra, els enemics, o el fil argumental, el joc va sempre del mateix.

SI T’HA AGRADAT, T’AGRADARÀ: Advanced HeroQuest (un altre incunable), Descent, Dungeons & Dragons, Space Hulk.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: