Vés al contingut

FELIX, EL GATO ENCERRADO de Friedmann Friese o la política del peix al cove

Desembre 19, 2010

Friedmann Friese, flamant guanyador del premi “Juego del Año” de la fira de Córdoba pel seu Fauna, és un creador molt especial: porta els cabells verds, tots els seus jocs comencen per la lletra F (com el seu nom) i també tenen sempre molt verd.

Avui no parlarem d’altres jocs seus, i segurament més coneguts, com el “Finsterre Flure”, el “Funckenscklag” (Alta Tensión en la versió espanyola) o el més recent “Famiglia”; sinó que farem la ressenya del “Filou, der Katt im Sack” o com el traduiríem “catalanament”, “Fèlix o la política del peix al cove”.

Complexitat : baixa

Durada: 30 min

Numero de jugadors: de 3 a 6 (millor amb 6)

Preu: 10 €

MECÀNICA

Aquest joc és un filler (de l’anglès fill: omplir), és a dir, un joc senzill i curt que podem jugar en una estona morta, o com a escalfament per a quelcom més seriós. Essencialment és un joc de subhastes.

Al començament els jugadors reben una baralla de deu cartes i en descarten dues a l’atzar. També reben sis monedes.

Per torns, n’escolliran una que es jugarà tapada. Les cartes verdes es col·loquen una al costat de l’altra en número creixent i s’hi posen a sobre tantes monedes com el número indica. El primer jugador posarà la seva carta al costat de la carta de valor més baix, el segon sobre la segona de valor més baix, i així successivament.

Llavors es destapa la primera carta i comenta la subhasta. Els jugadors interessats en optar al conjunt de les cartes incrementaran la última aposta feta. En qualsevol moment, quan un jugador no pugui o no vulgui incrementar l’aposta, es pot plantar. Llavors agafarà les dues monedes de la segona carta i aquesta es revelarà. Quan ho faci el tercer, agafarà les quatre monedes i es revelarà la tercera carta, i així successivament fins que tots els jugadors menys un s’hagin plantat i hagin recollit monedes. Aquest últim jugador pagarà la última quantitat apostada i es quedarà les cinc cartes que comptabilitzarà per a la puntuació final.

La clau del joc està en les cartes que es juguen: cada jugador té les mateixes, amb gats que poden donar tant punts positius (entre 1 i 15) com punts negatius. Apart tenim el gos gros i el gos petit que eliminaran la carta més alta i la més baixa del conjunt respectivament. Però alerta! Si en un grup hi ha dos o més gossos, aquests s’anul·len els uns als altres i cap d’ells té efecte.


Al final del joc es sumen i resten els punts de gats i el què en té més guanya.

JUGANT

Per mi és un joc senzill i ràpid i molt molt divertit. Al ser una subhasta tapada tu només tens una part de la informació, però que conjuntament amb les cartes que ja s’hagin destapat, et permet valorar si pressionar la subhasta a l’alça, mantenir un discret augment, o plantar-te directament i quedar-te amb les monedes.

Quan es mostra una carta que fa pensar en un mal grup, ens podem trobar amb què els jugadors es plantin directament l’un darrere l’altre i optin per a agafar les monedes enlloc de ni tan sols començar la subhasta (moment del peix al cove).

És recomanable no jugar molt fort sobre cap mà que no sigui decisiva per a la victòria, ja que si ens quedem amb poques monedes no podrem mantenir el ritme de les apostes i ens haurem de plantar. El primer de plantar-se només s’emporta dues monedes, amb la qual cosa un cop al pou, és complicat sortir-ne, perquè cada ronda que ens plantem només guanyarem dues monedes.

Es poden contar les cartes que han sortit, per a controlar els gossos o els gats negatius, però al descartar cada jugador dues cartes al principi de la partida, mai sabrem del cert quines són les cartes en joc.

ENS AGRADA

  • La mecànica senzilla, però que permet farols, contrafarols, i sorpreses fins a l’últim moment.

NO ENS AGRADA

  • Com ja hem comentat, si ens despistem i perdem massa monedes, quedem totalment fora del joc.

SI US HA AGRADAT, US AGRADARÀ: Coyote

Per a una segona opinió, us deixem la ressenya del Sr. Meeple i el seu gat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: