Vés al contingut

De Catalunya o en català (2011)

Novembre 30, 2011

Aquesta entrada, havia de tenir una periodicitat aproximadament mensual i desafortunadament en l’any de vida del blog és la segona que faig.

Però després del moment “català emprenyat” de l’altre dia, compartit per altra gent i tot; sembla un bon moment per a donar també una visió positiva sobre el joc de taula al nostre país. No és el gran quadre, però són petites pinzellades interessants.

Aquí juguem en català! Aquesta interessant campanya de l’editorial Devir vol promoure el joc en català. Està clar que volen promoure sobretot els seus jocs en català, però qui els ho pot tirar en cara quan altres editorials del país els editen pràcticament tots en castellà. El catàleg de Devir.cat conté, de moment, clàssics com el Carcassonne o el Colons de Catan i jocs nous com Castellers o Verbalia. Esperem que el catàleg segueixi incrementant-se. Us incloc també el cartell

I el divertit vídeo de la campanya, obra de Joan Rosell. Alerta perquè hi ha un nou concurs a Facebook: si deixeu un comentari a la pàgina de devir.cat dient quins són els quatre jocs que visita el nostre mípel vermell, podeu guanyar un exemplar d’algun d’ells.

Sidibaba: durant la última Fira de Jocs d’Essen, celebrada l’octubre passat, es va presentar Sidibaba, un joc del català Kokorin (Pere Pau Listosella) publicat per Hurrican Games.

Portada definitiva de Sidibaba

Sidibaba és una versió del Teseu, un joc que l’autor va crear ja fa molt temps. A través d’una mecànica molt original, els jugadors s’endinsen a la cova dels quaranta lladres i han d’anar decidint cap a on tirar. Llàstima que les llànties d’oli només permetin veure fins al pròxim encreuament.

Des d’aquí felicitem en Kokorin que aquest any ja va publicar el 21 Motines amb la nova editorial Asylum Games, i ara fa el salt internacional.

Jinx, Dixit Jinx: Dixit, qui no coneix Dixit? Doncs la casa Libellud seguirà editant novetats en la línia d’aquest joc d’associació. Quina és la gràcia direu? Doncs que l’autor del pròxim joc de la línia, Dixit Jinx, és el català Josep Maria Allué.

És un home tant discret que ha costat déu i ajuda trobar informació per a aquesta entrada. Sort que el van entrevistar fa uns anys la gent de Jugamos Todos.

L’Allue, conegut per les seves camises acolorides, ha publicat des de jocs d’autor com el Tobynstein o el Constelacions al joc de taula de la sèrie Física o Química; i actualment ha muntat la seva pròpia empresa.

Per aquelles coses dels drets i els contractes, el joc serà editat a Espanya per Homoludicus; i a la resta del món per Libellud i Asmodee, el què li garanteix una molt bona difusió i distribució.

Una altra felicitació pel Josep Maria, i esperem veure el seu joc pròximament a les postades de les botigues.

MIL (1049): l’editorial Homoludicus, ubicada a Granollers, es troba actualment en un moment de frenesí publicadora. Apart de jocs internacionals que editen en espanyol, com l’Ora et Labora o el Glòria a Roma, també estan encetant una línia d’autors locals. Sr. Homoludicus, per quan alguna edició en català?

D’aquests, ja s’ha editat i es va presentar a la passada fira d’essen, MIL (1049) de Firmino Martínez; un aficionat als jocs de taula que ha aconseguit la seva primera publicació després de passejar-se per totes les jornades hagudes i per haver amb el seu prototip.

Portada del MIL. Imatge extreta de la bgg

Vaig poder provar el joc i conèixer l’autor als Encuentros Nacionales de Juegos de Mesa que es van celebrar el cap de setmana passat a Granollers, i em va encantar veure algú tan orgullós de la seva creació. I puc assegurar que tot i que el seu usuari de la bgg digui que és gallec, en Firmino parla un perfecte català.

El joc ens situa a l’edat mitjana com a senyors feudals que s’han d’organitzar per a prosperar. L’ambientació temàtica és total, havent de casar filles o enviar-les al convent, tenir hereus, llogar soldats, etc.

Piu Con Jocs: el Jordi i el Gregori estan darrere d’aquest nom curiós. Amb base a Esparreguera, aquest duo ha aconseguit aquest any 2011 col·locar no un sinó dos jocs en editorials internacionals.

El primer és Grill Party, editat per Kosmos, i l’edició final del qual ja es va poder veure al passat Festival de Jocs de Córdoba. Mol il·lustrativa aquesta cronologia que relata es passos que han seguit des de la creació del primer prototip anomenat “Tigre y cocodrilo” fins a la versió final.

El mateix podem trobar per a l’Up&Down, inicialment “Bajo zero”, que publicarà Amigo.

Més felicitat per a Piu Con Jocs també i que puguin seguir aquesta mitjana de publicacions tan espectacular.

En resum, que ja es van fent cosetes. Si voleu promoure el joc en català i el joc dels autors catalans, aquí teniu algunes opcions per a trencar la tònica.

Deixa un comentari